دوربین های مداربسته در انواع مختلفی وجود دارد و دسته بندی های متفاوتی دارد، به عنوان مثال از نظر سیگنال خروجی ( TVI / CVI / CVB / AHD / IP ) و از نظر شکل ظاهری ( بولت ، دام ، اسپیددام ، فیش آی ، کیوب ) ، از لحاظ محیط نصب ( Indoor / Outdoor ) و از نظر نوع اتصال ( با سیم و بی سیم ) تقسیم بندی می شوند.
دوربین های مداربسته آنالوگ ( توربو HD )
مهم ترین ویژگی دوربین های توربو HD هایک ویژن برخوداری از وضوح تصویر بالاست. اما ویژگی های مهم دیگر این دوربین های می توان به نصب آسان ، لنز قوی ، وضوح تصویر سازگار با نور ، انتقال تصاویر به صورت مداوم و قیمت مناسب اشاره کرد. به طور کلی تکنولوژی HDTVI باعث کاهش هزینه های نصب و راه اندازی ، افزایش کیفیت شده است.
در سیستم های توربو HD امکان مشاهده تصاویر بصورت زنده از راه دور و از طریق بستری امن و حتی در فواصل بالا نیز امکان پذیر است. طراحی ساده و بهره وری بالای این نوع دوربین ها باعث شده که طرفداران زیادی داشته باشد.
دوربین های مداربسته تحت شبکه IP
دوربین های تحت شبکه از پروتکل های شبکه برای انتقال داده ها و اطلاعات استفاده می کنند. دوربین های آی پی انعطاف پذیری بالایی دارند و به راحتی می توانند در هر کجا نصب شوند. دوربین های IP قابلیت پردازش تصاویر را نیز دارند که این پردازش ها با توجه به شرکت سازنده متفاوت است اما بطور کلی می توان به تشخیص چهره، عبور از خط ، تشخیص ورود و خروج به منطقه ، حذف اشیا ، تشخیص دود و حرارت ، شناسایی پلاک خودرو و … اشاره کرد.
تفاوت دوربین تحت شبکه و آنالوگ
از مهم ترین تفاوت های دوربین های آنالوگ و آی پی ، کیفیت تصاویر می باشد. معمولا تصاویر ضبط شده توسط دوربین های آنالوگ قابلیت بزرگنمایی ندارند و کیفیت تصویر آنها به نسب دوربین های تحت شبکه پایین تر است. در دوربین های IP از ساختار پیچیده ای برای ضبط و دریافت تصاویر استفاده میشود و همین امر باعث شده است که تصاویر تعداد پیکسل بیشتری داشته باشد و کیفیت تصاویر آن بالاتر باشد.
عمده دوربین های تحت شبکه از شیار کارت حافظه پشتیبانی می کنند و قابلیت ضبط تصاویر ( در صورت قطع سرور ) بر روی مموری (SD Card) را دارند، به همین دلیل در صورت بروز هرگونه اتفاق هیچ اطلاعاتی از بین نخواهد رفت.
دوربین های مداربسته بولت Bullet
دوربین های بولت یا بالت ( دیواری ) که در لغت به معنای گلوله یا لوله می باشد به دلیل شکل ظاهری خاصی که دارند ( بدنه استوانه ای ) مناسب محیط های بیرونی می باشند. دوربین های بولت برند هایک ویژن و هایلوک از استانداردهای حفاظتی IP66 به بالا برخوردارند. بنابراین ضد آب و مقاوم در برابر شرایط محیطی مانند بارندگی و گرد و غبار هستند. جنس بدنه آنها هم در انواع فایبرگلاس، فلزی ، پلاستیکی و فلز پلاستیک موجود است.
دوربین های مداربسته دام Dome
دوربین های دام یا سقفی ( Dome ) که در لغت به معنای گنبد می باشد مناسب نصب در محیط های مسقف است. اکثر آنها استاندارد های حفاظتی IP66 به بالا دارند اما به دلیل شکل ظاهری که دارند برای محیط های بیرونی زیاد توصیه نمی شود. بهتر است که از دوربین های دام در محیط داخلی استفاده شود.
دوربین های دام معمولا دارای کاور شیشه ای هستند اما نوعی از دوربین های سقفی وجود دارد که کاور شیشه ای ندارند و به آنها دوربین های تورت Turret گفته می شود.
تفاوت دوربین دام و دوربین های اسپیددام
دوربین های اسپید دام Speed dome یا PTZ از سری دوربین هایی هستند که فایلیت چرخش ۳۶۰ درجه ای و زوم از راه دور ( زوم اپتیکال و زوم دیجیتال ) دارند. و به همین دلیل قابلیت ضبط تصاویر در جهت های مختلف را دارند. شکل آنها تقریبا شبیه دوربین های دام و به صورت نیم دایره می باشد. اما دوربین های دام با توجه به نوع لنزی که دارند ( ثابت ، متغییر وریفوکال یا موتورایز ) می توانند تصاویری را که در محدوده زاویه دید آنهاست ، ضبط کنند. در اصل دین معناست که زاویه دید دوربین های دام در هنگام نصب مشخص می شود اما دوربین های اسپیددام بعد از می توان زاویه دید را تغییر داد و در جهت مورد نظر تصویر را مشاهده کرد.
دوربین فیش آی ( چشم ماهی ) Fish eye
این دوربین ها جز دوربین هایی هستند که به شما زاویه دید معادل ۱۸۰ تا ۳۶۰ درجه را می دهند و با نصب این دوربین می توان تعداد دوربین ها را کاهش داد زیرا به راحتی می توان از طریق یک دوربین فیش آی ناحیه مورد نظر را تحت پوشش قرار داد. بهتر است این دوربین ها در مکان های با سقف بلند استفاده شود تا به خوبی تمام ناحیه قابل مشاهده باشد. بهترین ارتفاع بین ۳ تا ۶ متر است.
اگر ارتفاع خیلی کم و یا زیاد باشد تصاویر به صورت واضح قابل مشاهده نخواهد بود. و همچنین بهتر است که سقف محل نصب بصورت یکدست باشد تا کارایی دوربین کاهش پیدا نکند.
دوربین کیوب (Cube)
دوربین های کیوب یا مکعبی دوربین هایی هستند که بدنه مربعی شکل دارند و با توجه به ویژگی ها و قابلیت هایی که دارند مناسب برای محیط های اداری است. دوربین های کیوب ضد آب نیستن و ضد ضربه هم نیستند برای همین برای محیط های اداری و منزل کاربرد دارند.
اکثرا از میکروفون و اسپیکر برخودار هستند که قابلیت اتصال دو طرفه را دارند. از طرفی هم سیستم آنها تحت شبکه است و دارای شیار کارت حافظه هستند که به راحتی میتوان تصاویر را بر روی مموری ذخیره سازی کرد.
برخی از آنها دارای سنسور PIR هستند که می توان به عنوان دتکتور و یا حسگر دزدگیر استفاده کرد. همچنین قابلیت اتصال به WiFi نیز دارند.
دوربین های بی سیم ( وایرلس ) Wireless
دوربین های بیسیم اطلاعات تصویر و صدا را از طریق یک ارسال کننده بی سیم به نقطه ای دیگر ارسال می کنند. البته این دوربین ها برای اتصال به برق به کابل نیاز دارند و اصطلاح بی سیم به نوع انتقال اطلاعات اشاره دارد.
استفاده از این دوربین ها ، هزینه کابل کشی و زمان نصب را کاهش داده است. محدوده فرکانسی دوربین بی سیم و پهنای باند آن از مواردی است که باید در هنگام خرید به آن توجه کرد. فرکانس های بالاتر سرعت و پهنای باند بیشتری در انتقال اطلاعات دارند.